نحوه چیدمان آشپزخانه | تقسیم بندی فضای آشپزخانه
نحوه چیدمان فضای آشپزخانه
تقسیم بندی فضای آشپزخانهآشپزخانه یکی از مهمترین بخش های هر خانه است پس طبیعتا باید از هر لحاظ بی عیب و نقص باشد. چیدمان و طراحی کابینت آشپزخانه های ایرانی در نگاه اول عملی ساده به نظر می رسد در حالیکه اگر چیدمان وسایل و تجهیزات به صورت اصولی انجام نشود ممکن است فضا نظم کافی را نداشته باشد.
این امر برای اشخاصی که به اولین خانه خود نقل مکان می کنند اهمیت بیشتری دارد. یک آشپزخانه از ۵ ناحیه به تشکیل شده است ، ناحیه مصرفی، ناحیه غیر مصرفی، ناحیه شست و شو، ناحیه آماده سازی و ناحیه پخت و پز.
-
ناحیه مصرفی
این ناحیه مخصوص نگهداری از مواد غذایی می باشد که به دو بخش تقسیم میگردد بخش مواد غذایی تازه در یخچال و بخش مواد غذایی خشک و روغن ها که در پنتری و یا کابینت مخصوص اغذیه نگهداری می شود.
-
ناحیه غیر مصرفی
در این ناحیه ظروفی از قبیل ،بشقاب لیوان و سایر وسایلی که به صورت روزانه مورد استفاده قرار میگیرد نگهداری میگردد.
-
ناحیه شست و شو
این ناحیه شامل سینک، ماشین لباسشویی و ماشین ظرفشویی می شود.
-
ناحیه آماده سازی
این ناحیه شامل کانتر و یا جزیره آشپزخانه می باشد که برای آماده سازی مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
-
ناحیه پخت و پز
این بخش شامل اجاق گاز فر و سایر تجهیزات تخت و پز می شود.
تمامی آشپزخانه ها مجهز به یخچال (ناحیه مصرفی)، کابینت (ناحیه غیر مصرفی)، سینک ظرفشویی (ناحیه شست و شو)، کانتر (ناحیه آماده سازی) و اجاق گاز (ناحیه پخت و پز) می باشند، در نتیجه با یک چیدمان اصولی میتوان این نواحی را ساماندهی نمود.
حال شاید این سوال برایتان مطرح شود که ناحیه بندی چه اهمیتی دارد؟ یکی از راهکارهای فراهم آوردن آشپزخانه ای خلوت و منظم، گروه بندی لوازم و تجهیزات می باشد. این دسته ها شامل لوازمی است که به صورت روزانه و یا به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند. به همین منظور، ضروری است تا کابینت آشپزخانه دارای فضاهای متعددی از قبیل قفسه، کشو و پنتری باشد تا بتوان تجهیزات را در داخل آن ساماندهی نمود. در صورتی که از برخی از وسایل استفاده نمی کنید بهتر است در نقطه ای خارج از دسترس مانند قفسه بالای کابینت از آن نگهداری کنید.
نگهداری وسایل نزدیک به ناحیه مرتبط
ناحیه بندی آشپزخانه به شما کمک میکند تا وسایل را نزدیک به ناحیه مرتبط نگهداری نمایید در نتیجه دسترسی ها راحت تر خواهد بود. به عنوان مثال مجموعه چاقوها، تخته آشپزخانه، ادویه جات و سایر وسایل مورد نیاز برای آماده سازی غذا باید نزدیک به ناحیه آماده سازی قرار گیرد. در حالیکه قابلمه ، تابه و سایر ظروف پخت غذا باید نزدیک به ناحیه پخت و پز باشند.
نگهداری ظروف روزانه نزدیک سینک و ماشین ظرفشویی
ناحيه غير مصرفی شامل ظروفی می شود که به صورت روزانه مورد استفاده قرار می گیرند، در نتیجه بهتر است این ناحیه نزدیک به سینک و یا ماشین ظرفشویی (ناحیه شست و شو) باشد. در این صورت هنگام تخلیه ماشین ظرفشویی، دسترسی راحت به محل نگهداری ظروف خواهید داشت.
نزدیکی ناحیه آماده سازی به تجهیزات پخت و پز
بهتر است فاصله اجاق گاز و یا ماکروفر بیشتر از چند قدم از کانتر نباشد، در این صورت پس از پخت و پز و یا گرم کردن بلافاصله ظرف غذا را بر روی کانتر قرار می دهید. در صورتی که آشپزخانه کوچکی دارید رعایت این اصول شاید چندان عملی نباشد، با این حال می توان برخی از این قواعد را مد نظر داشته باشید.
بهره گیری از تجهیزات توکار مانند اجاق گاز و یخچال توکار
امروزه وسایلی از قبیل گاز و فر به صورت توکار نیز طراحی می گردند، این امر منجر می شود تا از فضا بیشترین بهره را برد. علاوه بر این تجهیزات توکار نظم بیشتری به محیط آشپزخانه می دهد. اجاق های توکار عموماً ظاهری زیبا از جنس شیشه، سرامیک و استیل دارند. برای آشپزخانه های کوچک می توان از اجاق هایی که مجهز به فر می باشد استفاده نمود. در حقیقت برای افرادی که علاقمند به شیرینی پزی هستند بهتر است بجای تهیه تجهیزات پخت و پز متعدد از یک اجاق گاز مبله بهره ببرید.
بهره گیری از جزیره آشپزخانه
جزیره می تواند جایگزین مناسبی برای کانتر در آشپزخانه های کوچک باشد. زیرا جزیره فضایی را همانند کابینت فراهم می آورد که برای نگهداری وسایل آشپزخانه و حتی تجهیزات توکار کاربردی است. علاوه بر این با قرار دادن تعدادی صندلی بار می توان از آن به عنوان میز و حتی جداکننده در آشپزخانه بهره برد.